Pegasus’ta çalışan bir arkadaş grubunun 27 Nisan’da alkol masasında kadeh kaldırıp “Kadir gecesi özel. Rabbim kabul etsin” mesajıyla fotoğraf paylaşımı yapmasının ardından ortalık karıştı. Görüntülerin sosyal medyada yayılması ile başlayan linç kampanyasında, söz konusu çalışanların işten atılması talep edildi. Ayrıca çalışanların telefon numaralarına ulaşan bazı şiddet yanlısı İslamcılar, paylaşımı yapanlara ölüm tehdidinde bulundu. En basit ve doğal zevkleri bile dinî gerekçelerle terörize etmeyi başaran İslamcılar, bu linç girişiminde de başarılı oldu. Pegasus şirketi, “Paylaşımda yer alan dinî inanç, toplumsal düşünce ve fikirlerle atfen rencide edici ifadeleri kesinlikle kabul edilemez buluyoruz.” diyerek çalışanların işine son verdi.

Söz konusu olaya, artık dinî reflekslerle harekete geçen devlet kurumları da müdahil oldu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, laik devlet ilkesini tamamen çiğneyerek Pegasus havayolu şirketi çalışanları hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan soruşturma başlattı. Olayla ilgili en doğru yorumu ve açıklamayı ise çalışanların avukatı Kerem Donat yaptı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir laik devlet olması sebebiyle Ramazan diye bir tabir bizde açıkçası olmadı, bu toplumun bir kesimini ilgilendiren başka bir takvime göre icra edilen bir ay. Dinî dogmalar sahiplerini bağlar. Bizi yaşam tarzımızı alakadar edecek, bununla ilgili baskı görmemize sebep olacak bir şey değil.”

Eski Yunan inancının sembollerinden birini ticari faaliyeti için kullanan Pegasus’un, yine ticari faaliyetlerini kurtarmak adına İbrahim’in dinini koruyup kollamasına şaşırmadık. Kanadı da olsa beygir beygirdir; masallarınız da masaldır; ama bunlar Pegasus için kullanışlı masallardır.

Avukat Donat’ın tabiriyle, herkesin “kutsalı”, herkesin dogması kendisini bağlar! Dinî ritüeller bir baskı aracı olamaz ve belirli bir dine inanmayanlara yönelik bir yaptırım gerekçesi olarak sunulamaz. Halkı kin ve düşmanlığa asıl tahrik edenler, insanları söylemlerinden ötürü hedef gösterenlerdir. Hepsinden önemlisi, Pegasus Havayollarının bazı çalışanlarını Kadir Gecesi’nde içki içtikleri ve sosyal medyada bu konuda paylaşım yaptıkları gerekçesiyle işten çıkarması, anayasanın laiklik ilkesine ve çalışan haklarına açık ve sakil bir saldırıdır. Ne acıdır ki kâr hırsıyla gözü dönen Pegasus, bir hurafe uğruna 1 Mayıs arifesinde emekçilere saldırmaktan geri durmamıştır.