Suudi aktivist Raif Badawi, 10 yıllık tutsaklığın ardından geçtiğimiz günlerde nihayet özgürlüğüne kavuştu. Bugün 38 yaşında olan Raif Badawi, 2008 yılında “Liberal Saudi Network” isimli bir web sitesi kurmuştu. Forum formatındaki web sitesinin amacı, insanları Suudi Arabistan’daki politik ve dinî meseleleri tartışmaya cesaretlendirmekti. Badawi 2012’de Cidde’de tutuklandı ve “elektronik kanallar yoluyla İslam’a hakaret” ve “aileye itaatsizlik” ile suçlandı. 2014 yılında bu suçlamalardan dolayı 10 yıl hapis, 1000 kırbaç ve 1 milyon Suudi riyali (266 bin dolar) para cezası alarak hüküm giydi. Ayrıca hapis cezasının bitiminden sonraki 10 yıl boyunca her türlü basın-yayın faaliyeti ve yurt dışı seyahatinden de men edildi.

Badawi, cezasının karşılığı olarak 2015’te kamusal alanda 50 defa kırbaçlandı. 1000 kırbaç cezasının bu ilk uygulamasından sonra uluslararası basında yükselen seslerin ardından tekrar kırbaçlanmadı ve Suudi Arabistan, kırbaç cezası uygulamasını 2020 yılında tamamen kaldırdı.

Badawi’nin yaşadıkları, Suudi Arabistan’daki baskıların sembolü oldu. Eşi Ensaf Haidar, serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlattı ve bu süreçte Kanada devleti kendisine ve üç çocuğuna politik sığınma hakkı tanıdı. Haidar şu anda üç çocuğuyla birlikte Kanada’da yaşıyor.

Kutsallar ve dinî tabular, böyle cesaretli insanlar sayesinde zaman içerisinde yıkılacak ve dinin tahakkümü altındaki halklar insan haklarına ve özgürlüğe kavuşacak. Nazım Hikmet’in de dediği gibi, “Putları yıkıyoruz!”