26 Aralık günü 92 yaşında hayata veda eden Amerikalı biyolog, doğa bilgini ve yazar Edward Osborne Wilson, karıncaları ve ekosistemi incelemedeki uzmanlığı ve biyolojik çeşitlilikteki küresel düşüşü durdurmak için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle “Darwin’in doğal mirasçısı” olarak anılır. 

Balık tutarken geçirdiği bir kaza sonucunda görme yetisini büyük ölçüde kaybeden Wilson, yakından inceleyebileceği küçük canlılara odaklanmıştı. Henüz 13 yaşındayken ABD’ye dışarıdan getirilen ilk karınca kolonisini keşfetti. Meslek hayatı boyunca 400’den fazla karınca türü keşfetti ve karıncaların kendi aralarında  feromon salgıları yoluyla iletişim kurduklarını kanıtladı. Wilson, karıncalarla ilgili çalışmalarını, insan dahil diğer organizmalara da uyguladı. “Sosyobiyoloji: Yeni Sentez” adlı kitabında, evrimsel psikoloji ve evrimsel biyolojinin modern sentezine ilişkin tartışmaya katkıda bulundu; insan davranışının, öğrenilmiş deneyimlerin değil genetik yapıların eseri olduğunu savundu. Biyoloji ve insan davranışı arasındaki bağlantıyı detaylı biçimde ele aldığı, ayrıca seks ve ahlak gibi konuları da irdelediği “İnsan Doğası Üzerine” isimli kitabı 1978’de Pulitzer Ödülü aldı. Wilson, 2010 yılında da “Anthill: A Novel” isimli romanını yayımladı. Bugüne kadar keşfedilen 1,9 milyon canlı türünün kayıt altına alındığı “Encyclopedia of Life” adlı veri tabanının oluşturulmasında da önemli rol oynadı.

Evrimsel biyolojiye, psikolojiye ve sosyolojiye yaptığı katkılardan dolayı Edward O. Wilson’ı minnetle anıyor, tüm sevenlerine ve bilim dünyasına başsağlığı diliyoruz.