Bildiğiniz gibi Pastafaryanizm veya Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi, evrim karşıtlarına ve Akıllı Tasarım iddialarına karşı, Oregon Eyalet Üniversitesi Fizik bölümü mezunu (peygamber) Bobby Henderson tarafından 2005 yılında kurulmuş bir parodi dindir. Uçan Spagetti Canavarı bu dinin tanrısıdır.

Çılgın sağ görüşlü papazların Covid-19 aşısı için dinî ayrıcalık istemesi, böyle bir ayrıcalıktan faydalanmak isteyen birçok insanın Uçan Spagetti Canavarı Kilisesine başvurmasına yol açtı. Bunun üzerine Hz. Bobby Henderson, Covid Aşılarına İlişkin Din Hürriyeti Dokunulmazlığı başlıklı resmî bir yazı yayımladı:

Sayın yetkili,
Uçan Spagetti Canavarı Kilisesinin temsilcisi olarak, cemaat üyelerimizden VLAG BALL adına size yazıyorum.

Cemaatimizin, vücudumuza giren maddeler konusunda katı kuralları olduğunu belirtmek isterim. Zararlı maddelerden kaçınmak, dinimizin önemli bir inancı ve temel doktrinlerinden biridir.

CEMAATİMİZİN ÜYELERİ, AŞILANMAMIŞ BİREYLERE MARUZ BIRAKILAMAZ VEYA ONLARIN YAKININDA ÇALIŞMAYA ZORLANAMAZ.

Bireyler aşı olmamayı seçebilir, lakin bu kişiler insan içine çıkarak başkalarını da zararlı virüs partikülleriyle kasten enfekte etmektedir.

Lütfen topluluk üyelerimizi aşısız bireylerden uzak tutmak için gerekli önlemleri alınız. Aşısızlar, emisyonlarının kontrol altında tutulması için özel bir alana yerleştirilebilir.

Din hürriyetine saygı duyduğunuz için şimdiden teşekkürler. Herhangi bir sorunuz olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımla,

Bobby Henderson
Temsilci
www.spaghettimonster.org

Valiliklerin izniyle aşı karşıtı mitinglerin yapıldığı, hatta aşı olmayı reddettiği için hayatını kaybeden doktorların olduğu ve aşı karşıtlığını besleyen komplo teorilerinin arsızca üretildiği şu günlerde, bir kilisenin böyle bir yazı yayımlaması diğer dinlere emsal teşkil etmelidir. İstanbul-Maltepe’de bir grup aşı karşıtının düzenlediği mitingte, “Benim bedenim benim kararım” sloganını bağlamından çıkararak kullanan aklı tutuk dinciler ve diğer bilim düşmanı topluluklar, toplum sağlığını hiçe sayarak hem virüsün yayılım döngüsünü sürdürmekte hem de aşı olmamayı bireysel bir tercih (yalnızca kendilerini ilgilendiren bir şey) sanmaktadır. Oysa bilim insanlarının altını çizdiği sürü (veya toplum) bağışıklığının sağlanabilmesi için herkes aşı olmayı toplumsal bir görev bilmelidir. Böylece bugüne kadar kızamık, kabakulak, çocuk felci ve suçiçeği gibi hastalıklarda ulaşılan sürü bağışıklığı seviyesinin Covid-19 için de sağlanması mümkün hale gelecektir.

Tedaviyi yaratan Bilimin (ve elbette Uçan Spagetti Canavarının) adıyla #AşıOl