Geçtiğimiz günlerde Pakistan’da kötü bir ilk gerçekleşti: Pakistan’ın doğusunda yaşayan 8 yaşındaki bir Hindu çocuğu, dine hakaret ettiği gerekçesiyle nezarethanede gözaltına alındı. Dine hakaret suçunun idamla cezalandırıldığı Pakistan’da, dinî kitapların bulunduğu bir medresenin halısına idrarını yapmakla suçlanan çocuk geçen hafta kefaletle serbest bırakılmış; ancak Pencap’taki Müslüman halkın Hindu tapınağına saldırarak olaya tepki göstermesi nedeniyle halkı sakinleştirmek ve çocuğu korumak isteyen polis, onu tekrar gözaltına almıştı.

Çocuğun ailesi, Pakistan kuvvetleri tarafından gizli bir bölgede saklanıyor. The Guardian’a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir aile bireyi şu açıklamayı yaptı: “O, dine hakaret suçundan haberdar bile değil ve bununla yanlış bir şekilde suçlanıyor. Suçunun ne olduğunu bile anlamıyor ve bir hafta boyunca hapishanede tutuldu. Dükkanlarımızı ve işimizi bıraktık, tüm (Hindu) toplumu gelecek tepkilerden korkuyor. Oraya geri dönmek istemiyoruz. Suçlulara karşı veya burada yaşayan azınlıkları korumak için somut ve anlamlı bir adım atılacağını düşünmüyoruz.”

Pakistan Başbakanı İmran Khan, “İhmalkâr polis memurları dahil olaya karışan herkesin yargın önünde cevap vermesi için elinden geleni yapacağını ve hükümetin tapınağı restore edeceğini” duyurdu. Pakistan Hindu Konseyi Başkanı ve milletvekili R. Kumar ise şöyle dedi: “Tapınağa yapılan saldırı ve sekiz yaşındaki küçük çocuğa yönelik suçlamalar beni gerçekten şok etti. Hindu topluluğunun yüzden fazla evi saldırı korkusu nedeniyle boşaltıldı.”

Her fırsatta hoşgörü dinine mensup olduklarını iddia eden İslam dini mensuplarının çoğunlukta olduğu Pakistan’da, 1986’da “yalnızca suç için ölüm cezasının” getirilmesinden bu yana dine hakaretle suçlananların infazı yapılmıyor, ancak yargılama aşamasındaki sanıkların genellikle karşı gruplar tarafından saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü bildiriliyor. Hoşgörüye dayanan bu saldırıların kurbanı da kimi zaman bu örnekte olduğu gibi 8 yaşındaki bir çocuk oluyor!