Geçtiğimiz hafta YouTube kanalımızdan canlı yayınlanan Bunlar Ateist!’e, kimine göre bir AKP’li, kimine göre liberal bir Ermeni, kimine göre bir firari olan ve ateist kimliğiyle de tanınan gazeteci/yazar ve dil bilimci Sevan Nişanyan konuk oldu. Daha önce Atatürkçü Düşünce Derneği ve Atatürk Society of America gibi kurumlarda gönüllü olarak görev yapmış Onur Romano’nun sunduğu “Sürgündeki Beyinler” serisinin bu ikinci bölümünde, dillerin kökeninden Güneş Dil Teoremine, feminizmden milliyetçiliğe, mitolojik öğelerden ateizm felsefesine ve Türkiye’deki ateizmin geleceğine kadar pek çok farklı konuda kendisinden bilgi aldık. Sayın Nişanyan’ın bazı sözleri ise tartışma yarattı ve derneğimizin “Atatürk düşmanı” olduğuna yönelik çirkin ve asılsız iftiraları beraberinde getirdi.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, Ateizm Derneği hiçbir siyasi kişi veya ideolojiden yana taraf olmayan, ama eleştiri anlamında sınır tanımayan ve fanatik ideolojilerden sıyrılmış tüm ateistleri temsil etmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Kendi alanında uzman olan konuklarımızı yayınlarımıza davet ediyor olmamız, onların her görüşünü onayladığımız anlamına gelmez. Dolayısıyla bu yayında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak S. Nişanyan’ın sarf ettiği talihsiz sözler, derneğimizin duruşunu yansıtmamaktadır. Türkiye Cumhuriyetini “şer teşkilatı” olarak niteleyen, Atatürk’ün yaptığı devrimlere “Nazizm” suçlamasında bulunan ve “Atatürk 1920’li yıllarda peygamberinin kendisi olacağı yeni bir din fikriyle oynadı. Dönemin şairleri ‘Atatürk Ekber’ diye şiirler yazmaya mecbur edildi.” gibi ifadeler kullanan Nişanyan’ın bu görüşlerinin arkasında durmamız söz konusu olamaz. Ancak tekrar belirtmek isteriz ki konuklarımızın düşünceleri kendilerine aittir ve herhangi bir konuğa sansür uygulamamız yayın politikamızla çelişen bir tutum olur.

Ateizm Derneğinin, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini borçlu olduğumuz Atatürk ile herhangi bir problemi olduğunu düşünmek, en basit tabirle aymazlıktır. Böyle düşünenlerin, çeşitli platformlarda paylaştığımız yazılara, yaptığımız canlı yayınlara, anma etkinliklerine ve Türkiye gündemine ilişkin konulardaki kurumsal duruşumuza bakması yeterlidir. Yayını buradan izleyebilirsiniz.