29 yaşındaki Avustralyalı ateist-aktivist Zara Kay 28 Aralık’ta Twitter’dan yaptığı açıklamada, “dine hakaret ettiği” gerekçesiyle tutuklandığını duyurdu.    

Gerçek ismi Fatıma Zehra Halil Hakoo olan Zara, 1992 yılında Tanyanya’nın Darüsselam şehrinde doğdu ve Şii mezhebinin İsmâilîlik koluna bağlı yetiştirildi. 8 yaşından itibaren başörtüsü takmaya zorlandı. Lisans eğitimini Avustralya’da tamamlayan Zara, 2019 yılından beri Londra’da ikamet ediyor. Dinsiz olduğunu 24 yaşında ilân eden Zara 2018’de kurduğu Faithless Hijabi isimli organizasyon aracılığıyla, İslam’ı reddettiği için baskı ve tacize maruz kalan kadınlara yardım ediyor. 

The International Coalition of Ex-Muslims (Uluslararası Eski-Müslümanlar Koalisyonu), Zara’nın 28 Aralık’ta 32 saat boyunca polis nezaretinde tutulduğunu ve “suçlamalara dair açık bir işaret olmaksızın” pasaportuna el konulduğunu duyurdu. Koalisyon Zara’ya yöneltilen, başkasının adına sim kart bulundurma ve Tanzanya pasaportunu iade etmeme suçlarının bahane olduğunu; asıl sebebin Tanzanya hükümetini eleştirmek ve ateizm çalışmaları yürütmek olduğunu ileri sürdü.

Koalisyon, Tanzanya hükümetine Zara Kay aleyhindeki tüm suçlamaları derhal düşürmesi ve ülkeyi terk etmesine izin vermesi çağrısında bulunarak, Avustralyalı yetkililerinin olaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi. İddiaları reddeden Tanzanyalı yetkililer ise çifte vatandaşlığın kanuna aykırı olduğunu ve Zara’nın Avustralya vatandaşı olduktan sonra bunu yetkililere bildirip gerekli belgeleri iletmediği için sorgulandığını, suçlu bulunması halinde 1 yıl hapis veya 500 bin Tanzanya şilini tutarında para cezasına çarptırılabileceğini bildirdi.

Avustralya pasaportuna el konulduğu için Tanzanya’yı terk edemeyen Zara yine Twitter’dan yaptığı açıklamada, şimdilik kefaletle serbest kaldığını, şahsına yöneltilen suçlamalardan tam olarak emin olmadığını ve sürecin bilinçli olarak uzatıldığını söyledi.

Dini eleştirdiği için Tanzanya’da tutuklu bulunan Zara Kay’in serbest kalmasını talep eden dilekçeyi imzalayarak destek olabilirsiniz.