Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem, yıkımı tanrılarına çıkan bir Babil Kulesi sananların bir kez daha gözünü döndürdü. Depremden daha tehlikeli olan ve psikolojik bir fay hattı gibi toplumu yıkıma sürükleyen bu ahlaki enkazların aşağılayıcı paylaşımlardan bazıları şöyleydi:

“Ya Rabbi! İzmirliler gibi zinaya, nefsime değil, seccademe köle et beni.”

“Allah zinanın başkentini uyarmak için salladı, unutmayın Lut kavmine ne olduğunu.”

“Din yok, iman yok, namaz yok. Bu felaketi biraz da kendileri istemiş gibi oldu.”

“Dün hilafetin kaldırılışını, Cumhuriyeti kutladınız ya, bugün tam da Cumhuriyetin göbek noktası olan İzmir’de bu depremin olması sizce şans mıydı?”

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, İzmir depremi hakkında bölge halkına yönelik 27 aşağılayıcı paylaşım tespit edildiğini, 16 şahıs hakkında işlem başlatıldığını, 3 kişinin de gözaltına alındığını duyurdu.

Tüm bu yaşananların dışında, Ayda bebeğin 91 saat sonra enkaz altından, kurtarılıyormuş gibi değil de tanrılara kurban ediliyormuş gibi tekbirler eşliğinde çıkarılması, sevindirici bir haberin tramvatik bir görüntüsüydü. Dahası Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, “Deprem bilinmeyen bir şeydir, ‘Ne yapalım Allah’tan geldi’ diyebileceğimiz bir şey değildir.” sözlerinden dolayı yerbilimi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ü hadsizce, “Müslümanların inançlarına hakaret etmekle” suçladı ve şöyle buyurdu: “Höst efendi, höst derler adama. Deprem de başımıza gelen diğer her şey gibi Allah’tan gelir.” AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir depremi yorumu ise nefret söyleminden farksızdı: “Bunların hiçbirisinin böyle bir akıbetle imtihan olacakları akıllarından belki de geçmiyordu.” 

Dinci gericilik doğal afetler dahil her şeyi dogmatik bir açıklamaya indirger ve onlar üzerinden, kendisi gibi olmayanı daima kötüleme yoluna gider. Öyle ki, yeri gelir saygın bir bilim insanına hakaret ettirecek ve onu açıkça hedef göstertecek cüreti verir kişiye; yeri gelir bir ülkenin en üst makamında bulunan yetkiliyi kendi vatandaşlarına “Oh olsun size!” dercesine nefret kusturur.