Ateizm Derneği’nin Haziran ayında Yeni Akit Gazetesi’nin “Ateizmin evreleri nelerdir? Ateistler herkese saygılı mıdır?” başlıklı haberine istinaden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bulunduğu suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.

2020/24037 numarasıyla soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Alper Yıldırım, dosyayı düşünce, ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirip soruşturmayı sonlandırdı. Söz konusu haberde, “İnsanlar neden ateist olurlar? Bunun yüzlerce cevabı olabilir. Fakat genellikle bilimsel makaleleri okuyup atomların dünyasında kaybolan boş beyinler, okudukları bu makalelerin etkisinde kalarak ateistleşirler.” “Bazı ateistlerde başka bir son aşama daha olabilir. Vahşileşmek. Kimseye acımamak. Bu aşama genelde Batı toplumlarında ve dinsizliğin yaygın olduğu ülkelerde görülür. Zevk için seri cinayetler yapabilirler. Sonuç olarak ateistler herkese saygılı olduklarını söylerler fakat zamanla bu aşamalardan geçerek tehlikeli bir insan olabilirler.” ifadelerine yer veren Yeni Akit Gazetesi’nin ilgili haberden sorumlu editörü İsmail Uğur, yazılı savunmasında akıl ve mantıkla çelişen, konuyla ilgisiz sözler sarf etti:

İsmail Uğur, “Soruşturma konusu yayının ifade özgürlüğünün bir yansıması olan eleştiri hakkının kullanılmasından ibaret, haber verme ve eleştiri hakkının basın yoluyla kişilik haklarına saldırılardan dolayı bir hukuka uygunluk sebebi, somut olgulara dayanan bir eleştiri yazısı olduğunu, ateizm eleştirisi olarak nitelenebilecek yazı ile herhangi bir inanca mensup olmayan vatandaşların aşağılandığının iddia edildiğini, her şeyden önce ateizmin bir din olarak kabul edildiği anlamına da gelen bu şikayetin bir paradoksa işaret ettiğinin ifade edildiğini, bütün dinleri reddeden, tanrıtanımaz, tüm metafizik inançlarını reddeden bir anlayışın kendini din gibi sunmasının hayret verici olduğunu” dile getirerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini talep ettiğini beyan etmiş ve sayın Cumhuriyet Başsavcısı da bu yönde karar vermiştir.

Yazdıkları, hatta düşündükleri yüzünden pek çok insan ceza alırken, hükümetin görüşlerine yakınlığıyla bilinen Yeni Akit’in bundan muaf tutulması, ülkemizdeki yargının taraflılığını bir kez daha gözler önüne serdi. “Ateizmin bir din olmaması” ile “ateistleri alenen aşağılamanın suç olmaması” arasında böyle bir bağlantı kurulmasının tek bir açıklaması var: “Müslüman değilsen sana her şeyi söylemeye hakkım var.” Burada esas “hayret verici” ve “paradoks” olan, böylesine mantıksız bir argümanın kabul görmesidir.

Takdiri size bırakıyoruz.