İsveçli sokak sanatçısı Dan Park, İslam karşıtı olarak bilinen Danimarkalı aşırı sağcı Hard Line partisinin başkanı Rasmus Paludan’ı, Müslüman göçmen nüfusun fazla olduğu Malmö şehrinin Rosengard bölgesindeki bir caminin yakınında, 28 Ağustos Cuma namazı çıkışında Kur’an yakmak için davet etmişti. Ancak Dan Park, güvenlik endişesi nedeniyle başvurularının reddedildiğini ve güvenlik güçlerinden aldığı bilgiye göre, daha az göçmen olan bölgelerde bu eyleme izin verilebileceğini ifade etti. Ayrıca yerel basına verdiği demeçte, “Polise, şiddete diz çöküyorsunuz dedim. Şiddet olacağından korktuğunuz için pes ediyorsunuz. İfade özgürlüğüne şiddete başvuranlar karar veriyor.” dedi.

Bunun üzerine Paludan İsveç sınırında durduruldu, ülkesine geri gönderildi ve İsveç’e girişi yasaklandı. Paludan, sonrasında Facebook hesabından şu paylaşımı yaptı: “Beni geri yolladılar ve İsveç’ten iki yıllığına yasakladılar. Ama tecavüzcüler ve katillere kapı her zaman açık!” Tüm bu engellemelere rağmen Paludan ve Dan Park’ın destekçileri birçok yerde Kur’an yaktı ve bunu sosyal medya hesaplarından yayınladı. Malmö bölgesinde bir araya gelen 300’e yakın Müslüman gösterici ise, olayı protesto ederek şiddet eylemleri gerçekleştirdi. 

Eylemlerden altı gün önce ise, İran ve Tunus kökenli iki Müslüman göçmen, 15 yaşından küçük iki İsveçli çocuğa tecavüzden tutuklandı. İddialara göre bu iki göçmen çocuklara tecavüz etmiş, onları kısmen diri diri toprağa gömmüş ve eşyalarını gasp etmişti. Çocuklar on saat sonra yoldan geçen kişilerce teşhis edilip kurtarıldı. Yakalanan şüphelilerden birinin, tacize uğrayan çocuklardan gasp ettiği eşyalar hala üzerindeydi. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor; ancak birçok kişi, bu olaydan sonra Paludan ve Dan Park’ın Kur’an yakma eylemine daha çok insanın destek verdiğini ve eylemlere katıldığını iddia ediyor.