Gezici Araştırma Merkezinin elde ettiği araştırma sonuçlarıyla geçtiğimiz sayıda da yer verdiğimiz Z kuşağı, 2000’lerin başlarında doğanları kapsayan ve ifade özgürlüğüne, çevre duyarlı kavramlara, adalete, eşitliğe, hayvan haklarına, toplumsal cinsiyet eşitliğine, liyakata önem veren, 93%’ü kentlerde doğmuş demografik gruptur. Ayrıştırılmadan, ötekileştirilmeden, rahatça konuşabileceğiniz ve hoş sohbetler edebileceğiniz gençlerden oluşan Z kuşağının bir özelliği de sözlerini esirgemiyor olmaları. Daha apolitik ve seküler yaşayan bir nesil olarak, kuşaklar boyu süren yanlış siyasetin sonuçlarını yaşamak istemeyen, düzeni değiştirebilecek kadar birlikte ve bilinçli hareket eden, sosyal medyanın ve dijital teknolojinin efendileri de diyebiliriz onlara. Tam da bu nedenle evrensel değerleri benimseyen, mevcut kasabalı zihniyetiyle sık sık ters düşen, siyasi iktidarla anlaşamayan, yanlışın yanlış olduğunu gören, gerekli tepkiyi anında vermesiyle bilinen ve başına gelenleri de unutmayan bu genç nesil, topluma umut aşılıyor. 

Z kuşağı, muhafazakar iktidar karşısındaki konumuyla geleceğin siyasi aktörü olma yolunda ilerliyor. Bu bağlamda muhafazakar iktidarın yeni nesil üzerinden yaptığı planların geri teptiğini görüyoruz: Pandemi sürecinde TBMM karantina altındayken, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsle ilgili açıklamaları hala olumsuzken hükümetin YKS’yi ertelememesi tepkilere yol açmıştı. Akabinde gençlerin bütün taleplerine rağmen bu sefer de turizm gelirleri için YKS’yi ertelemeyen hükümetin, “gençleri önemsiyoruz aslında, bakın ne kadar moderniz” mesajı verme planları da suya düştü. Gençler, Erdoğan’ın tüm sosyal mecralardan eş zamanlı olarak düzenlediği Gençlerle Video Konferans Buluşması’na YouTube platformu üzerinden (güncel veriye göre) 370 bin “Dislike” (Beğenmeme) attı; hemen ardından hem ilgili video üzerinden yorum olarak hem de Twitter platformunda #OyMoyYok etiketiyle tepkisini gösterdi. Muhafazakar ve sansürcü zihniyet gençlerin mesajını hala anlamamış olmalı ki, ‘oy yok’ yorumlarından sonra videonun yazışma sistemi durduruldu. Gençler bununla da kalmadı; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait olan ETS Tur firmasının uygulama indirme platformlarındaki puanını, düşük puan vererek 4’ten 1’e düşürdü. 

Hükümetin dindar nesil yetiştirme planlarının suya düştüğünü, ama kindar nesil yetiştirmekte gayet başarılı olduğunu görüyoruz. Liyakat zincirinin tamamen kırıldığı ülkemizde, kendi hakkıyla kendisine bir gelecek yaratma umudu kalmamış olan 6,5 milyonluk Z kuşağının ağır intikamının, gelecekleriyle oynayan hükümeti önümüzdeki ilk seçimde göndermek üzerine olduğunu söyleyebiliriz.

Ateizm Derneği olarak bu cesaretlerinden dolayı Z kuşağını kutluyoruz. Haklı tepkilerinin arkasında olduğumuzu ve daha eşitlikçi, daha özgür, daha hoşgörülü bir toplum umutlarını paylaştığımızı bilmelerini istiyoruz.