Aykırı’nın haberine göre İsveç İdari Mahkemesi, düşünce ve ifade özgürlüğüne vurgu yaparak güvenlik endişelerinin gösteri yapma hakkını kısıtlamak için yeterli olmadığına hükmetti. Mahkeme, daha önce Kur’an yakma protestolarının yasaklanması amacıyla alınan kararı iptal etti. Yargıç Eva-Lotta Hedin, Türk ve Irak büyükelçilikleri önünde planlanan protestolar için polisin kararının yeterli destekleyici unsurlar içermediğini belirtti.

Öte yandan İsveç İç Güvenlik Teşkilatı (SAPO) kararın açıklanmasıyla birlikte, terör eylemi planladığından şüphelenilen ve Ocak ayındaki Kur’an yakma eylemiyle bağlantılı olduğu belirtilen 5 kişinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklamalar Eskilstuna, Linkoping ve Strangnas kasabalarında gerçekleştirildi ve şüphelilerin uluslararası kökten dinci İslami gruplarla bağlantılı olduğu açıklandı. SAPO Terörle Mücadele Birimi Başkan Yardımcısı Susanna Trehorning, bu olayın SAPO’nun Kur’an yakma olayıyla bağlantılı olarak üzerinde çalıştığı birkaç vakadan biri olduğunu ifade etti.

Sonuç olarak İsveç İdari Mahkemesi, düşünce ve ifade özgürlüğüne vurgu yapıp “güvenlik riski endişelerinin gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığı”na karar verdi ve Kur’an yakma protestolarının yasaklanması kararını iptal etti. Bu kararın diğer mahkemeler için de kıymetli olduğuna inanıyor, özgürlüklerin inançlarca daraltılmasına her zaman karşı çıkacağımızı duyuruyoruz.