İran’da iki kadın, üzerlerine yoğurt döküldükten sonra ‘başlarını örtmeyerek kamuya açık bir yerde bulundukları’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde iki kadın müşterinin arkasından yaklaşan adamın, bir raf üzerindeki yoğurdu kadınların başlarına döktüğü görülüyor.

İran yargısı, iki kadının başörtüsü kurallarını ihlal ettikleri iddiasıyla gözaltına alındığını belirtti, adamın da kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi. İran’da başörtüsüz kadınlara karşı “acımasızca” dava açılacağı tehdidinde de bulunan yargı başkanının açıklamasının ardından bu tutuklamalar gerçekleşti.

İran Başyargıcı Gholamhossein Mohseni Ejei’nin uyarısı, hükûmetin zorunlu başörtüsü yasasını teyit eden İçişleri Bakanlığı açıklamasının ardından geldi. Ejei, “Başörtüsünü çıkarmak değerlerimize düşmanlık anlamına gelir.” dedi ve “Böyle anormal davranışlarda bulunanlar cezalandırılacak.” ve “Acımasızca yargılanacaklar.” diye ekledi. Fakat cezanın ne olacağını belirtmedi.

İran’da giderek artan sayıda kadın, geçen Eylül ayında ahlak polisi gözetiminde ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünden bu yana başörtülerini çıkarıyor. Amini ise başörtüsü kuralını ihlal ettiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Hükûmet güçleri, onun ölümüyle tetiklenen ve aylar süren ulusal ayaklanmayı şiddetle bastırdı. Ancak kadınlar ülke genelinde alışveriş merkezleri, restoranlar, dükkan ve sokaklarda zorunlu kıyafet yönetmeliğini çiğneyerek tutuklanma riskiyle karşı karşıya kalmalarına rağmen başörtüsüz görülüyor. Başörtüsüz kadınların ahlak polisine direndiği videolar da sosyal medyada yayılıyor.

Bilindiği üzere İran’da 1979 İslam Devrimi adındaki gerici hareketin şahı devirip yönetimi ele geçirmesiyle ülkeye şeriat yasaları getirilmiş, kadınlar saçlarını örtmek ve vücut hatlarını gizlemek için uzun, bol giysiler giymek zorunda bırakılmıştı. Yasayı ihlal edenler kamusal azar, para cezası veya tutuklama gibi cezalarla karşı karşıya kalmıştı.İçişleri Bakanlığı açıklamasında, başörtüsünün “İran ulusunun medeniyet temellerinden biri” ve “İslam Cumhuriyeti’nin pratik ilkelerinden biri” olarak nitelendirilip bu konuda “geri çekilme veya hoşgörü” olmayacağı belirtildi. Açıklama, sıradan vatandaşların başörtüsüz kadınlara karşı çıkmaları çağrısında bulundu. Bu tür talimatlar, geçmiş yıllarda radikallerin kadınlara cezasızlıkla saldırmasını teşvik etmişti. Bu olay, İran hükûmetinin zorunlu başörtüsü yasasını sürdürmedeki ısrarını gösterirken kadınların başörtüsü zorunluluğuna kararlılıkla direneceğinin de göstergesidir.