Geçtiğimiz sene Erdoğan’ın camiye çevirmeyi önerdiği Ayasofya Müzesi, aynı bakış açısıyla tekrar gündeme geldi. Müzenin, Fahrettin Altun’un “Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…” sözleriyle paylaştığı drone ile çekilmiş fotoğrafı sosyal medyada tepki uyandırdı. Peki bu paylaşımların, bu önerilerin amacı nedir?

Kadim bir devlet geleneğidir: Bir şehir üzerinde hakimiyet kurulduğunda, sembolik olarak şehrin en ünlü tapınağı hakimiyet kuran devletin dininin ibadethanesine dönüştürülür.

Bu bağlamda Osmanlı devleti İstanbul’u fethettiğinde şehrin en ünlü tapınağı olan Ayasofya (Azize Sofya) Kilisesini camiye dönüştürmüş; Türkiye Cumhuriyeti de laik bir devlet olduğu için, İstanbul’a hakim olduğunda onu İslam’ın ibadethanesi vasfından çıkararak müzeye dönüştürmüştü.

Şu anda Ayasofya bir ibadethane değildir, çünkü toprakları üzerinde bulunduğu devlet laiktir. Eğer din temelli bir devlet düzenine geçilirse Ayasofya tekrar ibadete açılabilir; ya da şöyle diyelim: Ayasofya ibadete açılırsa, laik sistemin bir sembolü yıkılmış, Türkiye Cumhuriyeti laik temelini kaybetmiş olur.