Doğu Afrika ülkesi Zambiya’da albino müzisyen ve Zambiya Albinizm Vakfı’nın (AFZ) genel müdürü John Chiti, albinolarla ilgili batıl inançların korona salgınıyla yeniden gündeme geldiğini ve saldırıların tekrar arttığını söyledi. 

Albinizm, vücudun cilt, gözler ve saçlardaki melanin üretme kapasitesini azaltan veya tümüyle ortadan kaldıran, kişinin ömrü boyunca süren, zeka geriliğine hiçbir şekilde yol açmayan ve bulaşıcı olmayan ender bir genetik durumdur. Haber kaynaklarından alınan bilgiy egöre, Tanzanya başta olmak üzere genellikle sahra altı Afrika ülkelerinde görülen albino insan avları, koronavirüs salgınının etkisiyle artmış durumda. Albino insanların dişleri, kemikleri, cinsel organları, parmakları vb vücut parçaları Afrika’daki büyücüler tarafından para, şans ve güç getireceği inancıyla toplanıyor ve bu organlardan tılsımlar yapılıyor. 2013 Birleşmiş Milletler Raporuna göre bazı bölgelerde, albinoların uzuvları veya organları kesilirken ne kadar çok çığlık atar ve acı çekerlerse kesilen uzvun veya organın büyü gücünün o kadar arttığına inanılıyor. Dahası albinolarla cinsel ilişkiye giren veya bu kişilere dokunanlara AIDS bulaşacağı, albino kişilerin babalarının beyaz olduğu, albinoların zeka seviyelerinin düşük olduğu ve Afrika’yı istila eden Avrupalıların ruhlarının albinoların evlerine musallat olduğu gibi batıl inançlar da oldukça yaygın. Üstelik kurbanların büyük bir çoğunluğunu da kendini savunamayan küçük çocuklar oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler’e göre 2016 yılında albino bireylerin bedeni 75 bin doları bulan satış fiyatıyla piyasaya sürülürken, uzuv ve organ parçaları 2 bin dolardan alıcı buluyor. Bu yüzden katliam, tecavüz, işkenceyle öldürme gibi eylemlerin yanı sıra, mezarlar albino kişilerin uzuvlarını bulma ümidiyle yağmalanıyor. Tüm bu sıkıntıların yanı sıra Afrika’da albinolar için sağlık sistemi de yeterli değil ve çok sayıda albinonun, kendileri için elzem olan güneş koruyuculu kıyafet veya merhem almaya ekonomik gücü yetmiyor. 

Batıl inançların ve dinlerin gölgesinde varlığını sürdüren tüm bu sapkınlıklar, hiç kuşku yok ki ancak bilimsel ve akılcı düşünceyle ortadan kaldırılabilir.