Ateizm Derneği Harekete Geçmek İstiyor

Beş yıllık deneyim ve yaptığımız iki yüzden fazla etkinlik sonucunda gözlemlediğimiz sonuçları uluslararası ortaklarımız ile paylaşmak istiyoruz ve bu konuda sizlerden yardım talep ediyoruz.  Türkiye dünya üzerinde en fazla mülteci barındıran ülkedir. Bu mültecilerin bir kısmı ise İslam’ı reddettiği için ülkesinden kaçmak zorunda kalan siyasi sığınmacılar. Uluslararası Ateist Birliği ‘nin (AAI) “Ateist Sığınmacılar Projesi” ve Sorgulama Merkezi’nin (CFI) “Sekülerleri Kurtarma Programı” gibi girişimlerden ilham alarak Ateizm Derneği şu anda Türkiye’de yaşayan inançsız sığınmacılara yardım etmek için daha aktif bir rol üstlenmeye karar vermiştir.

Öncelikle sizlere Ateizm Derneğinin (AD) oldukça küçük bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatmak isteriz. Toplamda 211 üyesi olan küçük bir derneğiz. Derneğimiz, kurucularımızın ve üyelerimizin destekleri ile ayakta durmaktadır. Ancak yine de Türkiye’deki inançsız sığınmacılara yardım etmek istiyoruz. Bu hizmetin amacı bir inançsız ve kendi ülkelerindeki zülümden kaçan Türkiye’deki mültecilere yeni bir hayat kurabilmeleri için yardım etmek. Bunun için de desteğe ihtiyacımız var.

Günümüzün İslam yanlısı Türkiye’sinde özgür-düşünceli, inançsız mülteciler, aykırı görüşleri ve dil engeli nedeniyle kalacak yer, ev arkadaşı ve iş bulma konusunda oldukça zorluk çekmekte. Kalacak bir yer, ev arkadaşı ve/veya bir iş bulsanız bile, ateist görüşünüz açığa çıktıktan sonra bunları kaybetme riskiniz var. Bizler Ateizm Derneği yöneticileri olarak yıllardır bunu birinci elden deneyimliyoruz. Tüm bu karanlık tabloya rağmen, ülkemizde ateist mülteci ve sığınmacılara kalacak yer ve iş bulma konusunda yardım etmek isteyen, benzer değerleri ve görüşleri paylaşan birçok özgür-düşünceli vatandaşımız da mevcut. Bu bağlamda, bu ihtiyaca cevap verecek bir iletişim ağı/servisi oluşturmak gerektiğinin farkındayız.

Türkiye’deki ateist sığınmacı ve mültecilere hukuki yardım ve ev/ev arkadaşı/iş bulmak gibi lojistik alanlarda yardım edecek bir personel çalıştırmak için bir fon oluşturulmasını teklif ediyoruz. Bu fon ile çalışanın maaşı karşılanacak. Bu fon sayesinde AD Türkiye’deki ateist mülteci ve sığınmacılar için; yasal yardım, kalacak yer ve uygun bir iş bulma gibi en temel mülteci ihtiyaçlarını karşılamak için ta zamanlı bir personel alacak. Bu personel için Ateizm Derneğinin İstanbul’daki genel merkezinde tüm gerekli ofis olanakları sağlanacak. Şu anda İstanbul’daki genel merkezimizde çalışan bir adet personelimiz (AD Genel Müdürü) ve bir stajyerimiz mevcuttur. Bir başka personele ve ihtiyaç dahilinde bir stajyere daha yetecek kadar yerimiz var. Bu pozisyon için alınacak personel; Arapça, Farsça, Türkçe ve İngilizceyi akıcı bir şekilde yazabilmeli ve konuşabilmelidir. Bu servisin/programın amacı; inançsız mültecilere hibe ve finansal destek sağlamak, kira ve yaşam giderlerini karşılamak DEĞİLDİR. Bu programın amacı yukarıda bahsi geçen hukuki yardım, ev/iş bulmak gibi alanlarda kişilere teknik yardım sağlamaktır.
Alınacak Personelin Görevleri:

1. Türkiye’deki ateist mülteci ve sığınmacılara kalacak yer, ev veya ev arkadaşı bulmak. Başvuranların yerel ve ülke içi online platformlarda paylaşım yapmasına yardım etmek ve gerekli durumlarda çeviri yapmak, yol göstermek ve başvurularının süreçlerini takip etmek.
  2. Türkiye’deki ateist mülteci ve sığınmacılara iş bulmak. Başvuranların öz geçmişlerini/CV’lerini Türkçeye ç Başvuranlara şablon hazırlamak, başvurularında veya paylaşımlarında yol göstermek ve bu süreçte ihtiyaç dahilinde çevirmenlik yapmak ve yardım etmek.
  3. Hukuki yardım için ateist sığınmacılardan/mültecilerden başvuruları kabul etmek. Başvuruların gerçekliğini araştırıp teyit ettikten sonra bunları Ateizm Derneğine yönlendirmek. Ateizm Derneği buradan itibaren yasal süreci devralacak ve gönüllü avukatlarımız aracılığı ile hukuki destek sağlanacaktır.
  4. Ateist sığınmacılardan, sığınma talepleri için referans mektubu, teyit mektubu ya da destek mektubu talepleri için başvuruları incelemek. Bu tür başvurularda, başvuranın talebinin doğruluğunu teyit etmek için kişinin ülkesindeki ikincil bir kaynaktan ilave bir doğrulama gerekebilir.
  5. Başvuranların; Türk ve uluslararası kuruluşlara, fonlara, kurumlara, derneklere, laik/hümanist/ateist yardım kuruluşlarına gönderecekleri harçlık, ödenek ve burs taleplerinde kişilerin başvurularına yardım etmek.